М О Т И В И

 

към Присъда № 29/24.06.2010 г. по НОХД № 53/2010г.

 

Производството по делото е образувано по повод обвинителния акт  на Районна прокуратура – гр.Царево против Т.П.Б., Е.И.В., Х.П.Б., С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. и М.И.Р., с обвинения за извършени престъпления по чл.195, ал.1, т.4, предл.1 и 2, т.5, вр. чл.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр. чл.26, ал.1 НК за първите трима от тях и по чл.195, ал.1, т.4, предл.1 и 2, т.5, вр. чл.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр. чл.18, ал.1 НК за останалите, а именно:

1/. В периода 21.03.2010г. - 23.03.2010г. в землището на с.*********, местността „*********”, в условията на продължавана престъпна дейност, след предварителен сговор в съучастие като съизвършители, подсъдимите Т.П.Б., Е.И.В. и Х.П.Б., чрез използване на технически средства: 2бр. лопати и 1бр. топор, отнели чужди движими вещи - 15 метра съобщителен кабел МККБ /междуселищен кабел комбиниран брониран/, със сечение 4x4x1.2 +15x4x1.2 на стойност 355.50 лева от владението и собственост на „VIVAСОМ” с МОЛ св.И.Г.Б., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и направили опит чрез използване на технически средства: 3бр. лопати и 1бр. топор и моторно превозно средство - мотопед марка "Ямаха" модел "Джог", без регистрационен номер с рама № 27У2818990 с неустановен собственик, да отнемат чужди движими вещи: 10 метра съобщителен кабел МККБ /междуселищен кабел комбиниран брониран/ със сечение 4x4x1.2 +15x4x1.2 на стойност 237.00 лева, всичко на обща стойност 592.50 лева от владението и собственост на „VIVAСОМ” с МОЛ св.И.Г.Б. без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и е останало недовършено по независещи от тях причини;

2/. На 23.03.2010г. в землището на с.*********, местността „*********” след предварителен сговор, в съучастие като съизвършители обвиняемите С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. и М.И.Р. чрез използване на моторно превозно средство марка „Рено”, модел 19, с рег.№ ********* , собственост на *********и технически средства: 3бр.лопати, 1бр.брадва и 1бр.кирка, направили опит да отнемат чужди движими вещи: 20 метра съобщителен кабел МККБ /междуселищен кабел комбиниран брониран/ със сечение 4x4x1.2 +15x4x1.2, на стойност 474.00 лева от владението и собственост на „VIVAСОМ” с МОЛ св.И.Г.Б., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и е останало недовършено по независещи от тях причини.

В съдебно заседание всички подсъдими признание на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като изразяват съгласие за установяването на тези факти и обстоятелства да не се събират доказателства. Във връзка с това и с оглед съгласието на всички страни, съдът проведе съкратено съдебно следствие по реда на чл.371, т.2 НПК.

Прокурорът поддържа повдигнатото обвинение и счита същото за доказано по безспорен начин, като пледира на подсъдимите да бъдат наложени еднакви наказания лишаване от свобода за срок от по десет месеца за всеки един от тях, чието изтърпяване да бъде отложено за срок от три години.

Защитникът на подсъдимите пледира за налагане на условно наказание лишаване от свобода в минимален размер.

Подсъдимите изказват съжаление при последната си дума.

 

            След преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

 

На 20.03.2010г. подсъдимите Т.Б. и Х.Б., които са братя, тръгнали да търсят коня си в района на местността „*********”, находяща се в землището на с.*********, като двамата братя се разделили и вървели в различни участъци от местността. Х.Б. видял да преминава по трасе в гората телефонен кабел, който в единия си край бил изровен и се виждал на повърхността на земята, което обстоятелство споделил вечерта с брат си Т.Б.. В посочено трасе бил разположен междуселищен съобщителен кабел комбиниран брониран, собственост на „Виваком” регион гр.Бургас, свързващ гр.Царево - гр.Ахтопол.

На 21.03.2010г. около 08.00 часа подсъдимите Т.Б., Х.Б. и Е.В. ***. Тримата се уговорили да извършат кражба на телефонния кабел и да го предадат в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Тримата подсъдими взели със себе си необходимите инструменти за изкопаване и изваждане на кабела: лопати и един топор, отишли заедно на мястото, където се намирал кабела и започнали да копаят там, откъдето част от кабела се виждал на повърхността на земята посока дерето към гр.Царево. Тримата прокопали с лопатите около 15 метра на дълбочина 60-70 см., след което с топора отрязали телефонния кабел с дължина 15 метра, взели го и на около 100-200 метра от мястото, откъдето извадили кабела го нарязали на парчета с дължина 80 см. и го изчистили от обвивката му. Оловната обвивка оставили на мястото, а взели със себе си само медната част, която била обвита в хартия. След като взели кабела тримата подсъдими отишли в дома на обв.Х.Б. ***, където изгорили хартиената обвивка на медната част от кабела. След това тримата се обадили на св.В.К. и му казали да си вземе личната карта и да отиде при тях. Уговорили свидетеля К. да предаде отнетият от тях кабел, като му обещали да го почерпят за услугата. Тримата подсъдими поставили медната част от кабела в две торби от противогаз и една раница и заедно със св.К. отишли до изкупвателен пункт за отпадъци от черни и цветни метали в гр.Ахтопол, стопанисван от св.Д..

Св.К. сам влязъл в пункта и предал на св.Д. 18 кг мед, видно от приложено по делото копие от регистъра за изкупуване /л.96/. Св.Д. заплатил на св.К. за предадения меден проводник сумата от 100.44 лева, видно от покупко- изплащателна сметка № 434 /21.03.2010г. /л. 95/. Тримата подсъдими разделили помежду си получената сума и почерпили за услугата св.В.З.К..

На 23.03.2010г. тримата подсъдими Т.П.Б., Е.И.В. и Х.П.Б. отново се сговорили и решили да отидат до същото място в местността „*********" землище с.Варвара и да извършат кражба на кабел, който да предадат след това. Те взели със себе си права лопата, крива лопата и топор. Е.В. и Х.Б. тръгнали пеш към мястото, а Т.Б. потеглил с мотопед марка "Ямаха", модел "Джог", без регистрационен номер с рама № 27У2818990 с неустановен собственик в хода на разследването.

На 23.03.2010г. в гр.Царево, в кв."Мандрата" се срещнали подсъдимите С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. и М.И. Русинов. С.А. споделил с останалите трима подсъдими, че в местността „*********" в землището на с.Варвара се намира неизползваем меден проводник, който може да изкопаят и да вземат, след което да го предадат. Четиримата подсъдими взели със себе си 3бр.лопати, 1бр.брадва и 1бр.кирка и отишли до местността с лек автомобил марка „Рено”, модел 19 с рег.№ ********* , собственост на Златка Зоркина Пашова, управляван от подс.С.С.. След като пристигнали там те се срещнали с подсъдимите Т.П.Б., Е.И.В. и Х.П.Б.. Разговаряли и споделили, че ще копаят от въпросния кабел, след което се разделили и започнали да копаят на отделни места на разстояние едни от други.

Подсъдимите С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. И М.И. Русинов изкопали канал с дължина 20 метра с намерението да извадят съобщителния кабел от мястото и да го отнемат, а подсъдимите Т.П.Б., Е.И.В. И Х.П.Б. изкопали канал с дължина 10 метра, от който извадили и отрязали 5-6 метра съобщителен кабел, навили го на руло и го оставили отстрани.

На 22.03.2010г. около 14.30 часа св.И.Б., началник-служба междуселищни и оптични кабели в регион гр.Бургас, получил сигнал за това, че телефонът на граничен пункт с.Резово няма сигнал. На следващия ден Б. уведомил св.С. и други свои колеги-служители на „Виваком” да установят и локализират повредата. След направените замервания констатирали, че повредата е на 6.8км. от гр.Царево посока гр.Ахтопол. Отивайки на мястото в местността „*********” в дере, св.С. и колегите му видели паркиран червен автомобил и дочули разговор и предположили, че се извършва кражба, като св.С. ***66.

Служители на полицията, които били изпратени на местопроизшествието, съвместно с представителите на „Виваком” заварили подсъдимите С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. и М.И.Р., които копаели с кирка и лопати. На разстояние от около 150 метра посока гр.Ахтопол служителите на полицията заварили и останалите подсъдими Т.П.Б., Е.И.В. и Х.П.Б., които също продължавали да копаят канали с намерението да извадят и вземат съобщителния кабел.

Подсъдимите не успели да вземат изкопания от тях кабел и да го предадат, тъй като били заварени в момента на извършване на престъплението и задържани от служители на РУП гр.Царево.

С протокол за оглед на местопроизшествие от 23.03.2010г. са били намерени и иззети 6бр.лопати, 1бр.кирка, 1бр.брадва и 1бр.топор / л.86-87/. С протокол за оглед на местопроизшествие от 24.03.2010г. са намерени и иззети 13бр. парчета, представляващи обвивка от двойна метална лента, от вътрешната страна с оловна обшивка, а под нея хартиена изолация с липсващ кабел, като парчетата са с дължина 80см., 1м. и диаметър от около 24мм.

В резултат на извършеното престъпление от подсъдимите Т.П.Б., Е.И.В. И Х.П.Б. са причинени имуществени вреди на „Виваком” с МОЛ св.И.Б. в размер на 592.50 лева, видно от заключение на вещо лице по извършена съдебно-оценъчна експертиза, които не са възстановени.

В резултат на извършеното престъпление от подсъдимите С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. И М.И.Р. са причинени имуществени вреди на „Виваком” с МОЛ св.И.Б. в размер на 474.00 лева, видно от заключение на вещо лице, също не възстановени.

Т.П.Б. е български гражданин с ромски произход, с основно образование, безработен, не женен, не осъждан. Е.И.В. е български гражданин с ромски произход, с начално образование, безработен, неженен, не осъждан. Х.П.Б. е български гражданин с ромски произход, с начално образование, не женен, безработен, неосъждан. С.Х.С. е български гражданин с ромски произход, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан. С.Р.А. е български гражданин с ромски произход, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан. М.Х.Х. е български гражданин с ромски произход, с начално образование, неженен, безработен, неосъждан. М.И.Р. е български гражданин с ромски произход, е начално образование, неженен, безработен, неосъждан.

           

Правна квалификация на деянието

           

С оглед на установената фактическа обстановка, съдът намира, че с деянията си подсъдими са осъществили от обективна и субективна страна при форма на вината пряк умисъл, състава на престъпление по чл.195, ал.1, т.4, предл.1 и 2, т.5, вр. чл.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр. чл.26, ал.1 НК за Т.П.Б., Е.И.В. и Х.П.Б. и състава на престъпление по чл.195, ал.1, т.4, предл.1 и 2, т.5, вр. чл.194, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр. чл.18, ал.1 НК за С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. и М.И.Р., както следва:

1/. В периода 21.03.2010г. - 23.03.2010г. в землището на с.*********, местността „*********”, в условията на продължавана престъпна дейност, след предварителен сговор в съучастие като съизвършители, подсъдимите Т.П.Б., Е.И.В. и Х.П.Б., чрез използване на технически средства: 2бр. лопати и 1бр. топор, отнели чужди движими вещи - 15 метра съобщителен кабел МККБ /междуселищен кабел комбиниран брониран/, със сечение 4x4x1.2 +15x4x1.2 на стойност 355.50 лева от владението и собственост на „VIVAСОМ” с МОЛ св.И.Г.Б., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и направили опит чрез използване на технически средства: 3бр. лопати и 1бр. топор и моторно превозно средство - мотопед марка "Ямаха" модел "Джог", без регистрационен номер с рама № 27У2818990 с неустановен собственик, да отнемат чужди движими вещи: 10 метра съобщителен кабел МККБ /междуселищен кабел комбиниран брониран/ със сечение 4x4x1.2 +15x4x1.2 на стойност 237.00 лева, всичко на обща стойност 592.50 лева от владението и собственост на „VIVAСОМ” с МОЛ св.И.Г.Б. без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и е останало недовършено по независещи от тях причини;

2/. На 23.03.2010г. в землището на с.*********, местността „*********” след предварителен сговор, в съучастие като съизвършители обвиняемите С.Х.С., С.Р.А., М.Х.Х. и М.И.Р. чрез използване на моторно превозно средство марка „Рено”, модел 19, с рег.№ ********* , собственост на *********и технически средства: 3бр.лопати, 1бр.брадва и 1бр.кирка, направили опит да отнемат чужди движими вещи: 20 метра съобщителен кабел МККБ /междуселищен кабел комбиниран брониран/ със сечение 4x4x1.2 +15x4x1.2, на стойност 474.00 лева от владението и собственост на „VIVAСОМ” с МОЛ св.И.Г.Б., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай и е останало недовършено по независещи от тях причини.

От субективна страна деянията са извършени при форма на вината – пряк умисъл. Подсъдимите са предвиждали настъпването на обществено опасните последици на деянията си и са целяли тяхното настъпване. Мотивите за извършване на деянието съдът намира в стремежа на подсъдимите от лично облагодетелстване по неправомерен начин.

 

            Определяне на наказанието

 

За извършеното от подсъдимите престъпление по чл.195, ал.1, т.4, предл.1 и т.5, вр. чл.194, ал.1, НК законът предвижда наказание от една до десет години „лишаване от свобода”.

Всички подсъдими не са осъждани, видно от приложените им справки за съдимост. При определяне на наказанието на всички подсъдими, съдът се съобрази с разпоредбата на чл.373, ал.2 НПК и отчете общите и за седмината смекчаващите вината обстоятелства – признанието още от досъдебното производство, допринесло за по-лесното и пълното разкриване на престъпната дейност, съжалението и необремененото им съдебно минало, невисоката стойност на отнетото имущество, които отчете като многобройни смекчаващи вината обстоятелства, поради което им наложи еднакви наказания при условията на чл.58а, ал.4, вр. чл.55, ал.1, т.1 НК, а именно наказание „лишаване от свобода” за срок от шест месеца. Съдът намира, че в случая не е наложително ефективното изтърпяване на наложените наказания, поради което приложи института на условното осъждане и на основание чл.66, ал.1 НК отложи изтърпяването на наказанията за всички подсъдими с изпитателен срок от три години.

По мнение на съда, с така наложените наказания ще се въздейства поправително и превъзпитаващо на подсъдимите, ще ги мотивира към съобразяване с правните норми и морални принципи, ще се въздейства предупредително и възпитателно и по отношение на всички граждани, склонни към извършване на подобни деяния. По този начин, съдът счита че успешно биха се постигнали целите на наказанието, визирани в чл.36 НК, като се държи сметка за генералната и за индивидуалната превенция.

`           Мотивиран от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

СЪДИЯ: